Subtitle
Begeleiding die al tijdens de zwangerschap kan opstarten of bij zeer jonge baby’s

“Ik ben zwanger en voel me wat overdonderd door alles wat er op me af komt… Ik zie door het bos de bomen niet meer; wat heb ik nog, wat moet er nog gebeuren? Ben ik wel klaar voor een kindje??”

“Ik ben pas mama geworden en wil het zo graag goed doen! Ik wil alles doen voor m’n kindje, maar het is niet gemakkelijk om te weten hoe… Zo’n baby’tje is zo klein, ik ben bang dat ik iets mis doe. Waar kan ik met mijn twijfels terecht?”

“We verwachten ons eerste kindje. We zijn blij, maar het idee maakt ons ook bang… Zullen we dat wel kunnen; zo zorgen voor een kleintje? Wat betekent dit ook voor onze relatie met elkaar?

“Mijn baby is zeer onrustig. Ik krijg hem maar niet getroost. Het is zo moeilijk om hem te doen eten en te doen slapen. Ik maak me zorgen en ik voel me uitgeput door steeds te blijven zoeken en proberen…”

“Ik ben opnieuw zwanger, maar ik weet niet of ik wel blij ben… We hebben al een kindje en ik weet niet of het wel gaat lukken met nog eentje erbij.”

 

Twijfels en vragen kunnen al naar boven komen voor het kindje geboren is… Daarom biedt CKG Glorieux ook al begeleiding aan tijdens de zwangerschap of bij zeer jonge baby’s. Het vroeg inzetten op ondersteuning bij deze jonge gezinnen is helpend om de best mogelijke start mee te geven aan de kleinste kinderen en om latere moeilijkheden te voorkomen.

De begeleiding kan op twee manieren vorm krijgen:

  

Zwangerschapsbegeleiding

Met deze ondersteuningsvorm wordt er al ‘vroeg’ in de zwangerschap (vanaf de 6de maand) gestart met wekelijkse contacten. De focus ligt hierbij op de praktische en emotionele voorbereiding op de komst van het kindje. De begeleiding wil bekomen dat stress tijdens de zwangerschap verminderd wordt, dat ouders zich zelfzekerder voelen om voor het kindje te zorgen, er een netwerk rond het gezin wordt gevormd om samen de zorg te dragen,…

Deze begeleiding loopt verder nadat het kindje geboren is en helpt ouders bij de eerste uitdagingen van het ouderschap!

 

Amberbegeleiding

Een amberbegeleiding kan opstarten vanaf de 8ste maand zwangerschap of bij baby’s die maximum 6 maanden oud zijn. Deze begeleiding is kortdurend (6 maand) en intensief (3 contacten per week). Tijdens de begeleiding wordt er samen met ouders gezocht naar wat de baby nodig heeft en hoe de ouder hier zo goed mogelijk op kan inspelen. Het zelfvertrouwen en de vaardigheden van de ouder worden versterkt, de ontwikkeling van het kind wordt opgevolgd en gestimuleerd, en het ontstaan van een warme ouder-kind band wordt bevorderd.

 

Het uitgangspunt is dat de ouders de allerbelangrijkste personen zijn voor de baby. De baby heeft hen nodig om zich veilig te voelen, zich goed te kunnen ontwikkelen, de wereld te leren begrijpen. De beide begeleidingsvormen wil ouders sterker maken om tegemoet te komen aan de noden van hun baby. Er wordt vertrokken van de vragen waar ouders zelf mee zitten. Er is oor voor de twijfels en onzekerheden waar prille ouders mee te maken krijgen. Samen wordt gezocht hoe ouder en baby elkaar kunnen begrijpen en vinden.

 

De begeleiding is gratis.

 

Via een zwangerschaps-begeleiding of amberbegeleiding kan er zeer vroeg ingespeeld worden op vragen, twijfels of onzekerheden van aanstaande of prille ouders. Zo willen we van bij het begin de band tussen ouder en kind versterken en het zelfvertrouwen van ouders vergroten.

Staan jullie niet altijd op dezelfde lijn op vlak van opvoeding?Wacht niet langer en neem contact met ons op!