Description

Korte en lange opvang van kinderen overdag en 's nachts.

Korte en lange opvang van kinderen overdag en 's nachts

Heb je tijd nodig om een aantal persoonlijke problemen aan te pakken? Zoek je hierbij ondersteuning voor jezelf en je kind?

Thuis kan het soms ongelooflijk druk en chaotisch zijn, en weet je als ouder niet waar je hoofd staat. In bepaalde gevallen is er nood aan een rustpauze, voor jou als ouder, of voor het kind.

Omwille van tegenslagen, omstandigheden kan je je kind soms tijdelijk niet thuis terecht. Waar kan je dan naar toe?

Soms kunnen problemen zich opstapelen en heb je tijd nodig om hieraan te werken.

In onze leefgroep “De sprong” kunnen kinderen van 0 tem 12 jaar terecht voor een korte opvang van max 6 weken. Je kind verblijft er in een kindvriendelijke en huiselijke omgeving.  Binnen deze omgeving wordt er rust geboden en gewerkt met een duidelijke structuur. Contacten met jou (bezoek, weekends naar huis, telefoontjes…) worden aangemoedigd en ondersteund.

De kinderen verblijven in een klein groepje ingericht als een warme thuis, met max. 8 kinderen.

  • Per 2 hebben de kinderen een eigen kamer die ingericht worden met foto’s en kledij van thuis.
  • Eten doen de kinderen altijd samen aan de grote tafel die centraal staat.
  • Schoolplichtige kinderen gaan samen met de begeleider te voet via de tuin naar school. Jonge kinderen blijven overdag in de leefgroep.
  • Na schooltijd wordt er samen fruit gegeten, kan er buiten gespeeld worden in de ruime tuin die voorzien is van speeltuigen, of er kan een knutselactiviteit gedaan worden, er is ook even tijd om alleen te spelen,…
  • Na het avondeten kan er nog een rustig spel plaatsvinden, kunnen ze wat tv kijken,…
  • Rond 19u (afhankelijk van de leeftijd) gaan de kinderen één voor één slapen na een verhaaltje van de begeleider

Ondertussen krijg jij als ouder een vaste gezinsbegeleider. Samen stellen jullie een plan op en gaan we op zoek naar kansen en sterktes. We gaan op pad om je opvoedingsvaardigheden te verhogen en helpen jou ook op emotioneel vlak. We kijken uit naar mogelijkheden om je gezin te versterken zodat je kind zo snel mogelijk terug naar huis kan. Voor de kosten van het verblijf van je kind houden we rekening met ieders situatie. Dit wordt dus berekent op je inkomen, rekening houdend met je mogelijkheden.

Indien noodzakelijk kunnen kinderen ook gedurende een langere periode in onze leefgroep verblijven. Deze opvangmogelijkheid is niet rechtstreeks toegankelijk. Dit betekent dat er steeds een aanvraag moet worden ingediend door een instantie. Ook hierbij geloven we in  jouw krachten als ouder om je kind terug thuis te willen en kunnen opvangen. We houden hierbij rekening met jouw tempo. We nemen dan ook de tijd om samen te werken aan eventuele problemen zoals huisvesting, financiële moeilijkheden, emotionele tegenslagen… Dankzij de langere termijn willen we dan ook de kansen van een succesvolle terugkeer naar huis vergroten.

Voor deze opvang betaal je als gezin een bijdrage dmv 2/3 kinderbijslag.

Soms wordt het je als ouder teveel en heb je rust en tijd nodig om een aantal zaken aan te pakken.  Enkele weken opvang van je kind zouden ervoor kunnen zorgen dat je opnieuw terug energie hebt. Maar waar moet je kind dan naartoe als er bij familie en vrienden geen mogelijkheden zijn?

Staan jullie niet altijd op dezelfde lijn op vlak van opvoeding?Wacht niet langer en neem contact met ons op!